Niets zo lekker als een huis dat naar appeltaart ruikt! Of een heerlijk stuk warme appeltaart na een winterse wandeling. Deze appel peren taart is gluten- en lactosevrij!
Ik gebruikte een kleine bakvorm (ik had niet zoveel appels in huis), maar voor een normale taartvorm kun je onderstaande ingrediënten gewoon verdubbelen.
Ingrediënten (circa 6 tot 8 stukken)
- 125 gram boekweitmeel
- 100 gram amandelmeel
- 75 gram boter (indien lactosevrij plantaardig)
- 50 gram lichte basterdsuiker
- 1 ei
- zout
- 250 gram appels
- 250 gram peren
- 25 gram rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel suiker
Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de rozijnen even wellen in een kom met lauwwarm water. Schil de appels en peren en snijd ze in stukjes. Doe de appel, peer, uitgelekte rozijnen, kaneel en 1 theelepel suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Zet de kom aan de kant.
Doe het boekweitmeel, amandelmeel, boter, basterdsuiker, de helft van het ei en een snufje zout in een kom. Kneed dit met je handen of een mixer tot een soepel deeg. Als het deeg te nat is voeg je nog een beetje extra boekweitmeel toe.
Vet de bakvorm in met boter en bestrooi met een beetje boekweitmeel. Rol het deeg uit op een met meel bestrooid aanrechtblad en bekleed de vorm. Houd een klein stuk deeg achter om de bovenkant van de taart te bekleden met stroken. Bestrijk de stroken vervolgens met het overgebleven ei.
Bak de taart in ongeveer 45 minuten af tot deze goudbruin van kleur is. Een grotere appeltaart heeft misschien iets langer nodig.
Ziet er weer heerlijk uit!
Kun je ook gewone bloem gebruiken in dit recept?
Ja hoor! Je kunt de boekweit- en amandelmeel vervangen door gewone bloem.
Ik houd altijd 3-2-1 aan qua verhouding ; bloem-boter-suiker.
Dit keer havermeel en tarwebloem gemengd, was een goed deeg. x
Goede tip!
Hallo Eefke,
Wat fijn dat er mensen zijn zoals u die de moeite nemen om recepten te delen en verdere info. Ik ben er blij mee!@
Groetjes, Nel
Dankje!