Een berenklauw (ook wel berenpoot, berenhap, grizzly of spoetnik genoemd) is een gefrituurde in plakken gesneden gehaktbal aan een satéprikker met daartussen een aantal uienringen.
Een snack-recept dus. Niet mijn idee. Meneer mist zijn berenklauw (of berenhap) in het snack-repertoire sinds we zelf thuis friet bakken. In de supermarkt ook niet te vinden. Of we zelf geen berenklauw konden maken. Euh ja, en ze waren verrassend lekker! Helemaal met zelfgemaakte satésaus. Dus bij deze deel ik vandaag maar liefst twee recepten.
Ingrediënten berenklauw (voor 2 stuks)
- 250 gram rundergehakt
- 2 grote uien
- 1 ei
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 eetlepel ketjap manis
- paneermeel of broodkruim
- peper en zout
- satéprikkers
Snijd van elk ui drie dikke ringen. Snipper de overgebleven ui fijn en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg het ei, sambal, ketjap en paneermeel toe en breng op smaak met zout en peper. Vorm twee grote ballen en bak deze in olie of boter gaar en bruin.
Laat de ballen afkoelen en snijd ze elk in vier plakken. Prik aan een satéprikker om en om een plak gehakt en een ring van de ui. Begin en eindig met gehakt.
Frituur de berenklauw ongeveer 3 minuten.
Na het frituren hebben we zo zitten smikkelen dat ik geen foto meer heb gemaakt van het eindresultaat!
Ingrediënten satésaus/ pindasaus
- 3 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels ketjap
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 theelepel sambal
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 200 milliliter water
- scheutje olie
Bak de ui in olie. Voeg sambal toe en bak dit even mee. Vervolgens de knoflook, suiker en ketjap toevoegen en mee roeren. Pindakaas toevoegen en opnieuw goed roeren. Voeg als laatste beetje bij beetje het water toe en roer dit totdat de saus de gewenste dikte heeft en zachtjes begint te koken.
Haha wow dat zal hier thuis ook vast een topper zijn! Nooit aan gedacht om dit zelf in elkaar te knutselen. Ik sla m op 🙂
I’m rellay into it, thanks for this great stuff!
Heb me altijd afgevraagd: hoe eet je die dingen nou? Aan het stokje? Of van het stokje halen en dan per plak eten?
Haha ik heb geen flauw idee! Maar je hebt wel een heel grote mond nodig, wil je dit aan het stokje naar binnen krijgen 🙂
The options for you are: Mountain bike hard tail if you will ride in unpaved paths.Hybrid bike if you will ride in paved streets carrying bags, bo;8k&#s230oRoad if you want speeds of about 15-20 mph average for 50-100 miles Road/touring if you will ride in paved/packed gravel for days at a time maybe camping along the way, or long commute with bags. Nearly as quick as the previous option but can carry stuff.Cafe bike, a new type of bike is very similar to a hybrid.
Hoi Eefke,
Inmiddels al een paar x gemaakt: heerlijk! We zijn hier allemaal groot fan!
groetjes Marjolein
Leuk om te horen/lezen!
HOi Eefke,
Kan de berenklauw ook in de oven of airfryer?
Ik heb het nooit geprobeerd, maar in principe is het gehakt al gaar. Je zou dus kunnen proberen of de berenklauw in de oven of airfryer een krokante korst krijgt!
Super recept! Moet je de berenklauw(hier in t zuiden noemen we ze Spoetnik) met stokje en al in frituurpan doen?
Hij is heerlijk de berenklauw ?
Gister gemaakt, heerlijk, gaat zeker vaker terug komen!
Dank je wel Eefke
Home Made satesaus goede bijdrage. De dikke uienringen mogen wat meer gekarameliseerd zijn. Een beetje als de Duitse bratzwiebel. Verder lekker, iets meer gehakt mag ook wat mij betreft. Voor de krokantheid is bbq ook lekker. Succes allemaal.