Bolognesesaus komt – hoe kan het ook anders – uit Bologna. En hoewel ik zelf een half jaar in Bologna gestudeerd heb, had ik me nog nooit aan verse Bolognesesaus gewaagd. Tot gisteren. Een goed gevulde pastasaus met rundergehakt, spek, peen en bleekselderij. Ik volgde grotendeels het recept voor deze saus van Jamie Oliver.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- twee plakken mager rookspek of 1 zakje spekreepjes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 winterpenen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- 500 gram rundergehakt (half om half kan ook)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
Snijd het spek in kleine stukjes. Hak de uien, knoflook, winterpeen en bleekselderij klein. Zet een grote pan op middelhoog vuur. Bak de spekjes met de knoflook, ui, oregano en basilicum in een scheutje olijfolie tot het spek goudbruin is. Voeg dan de groente toe en laat dit ongeveer 8 minuten meebakken. Roer vervolgens het gehakt en de tomaten erdoor. Vul het blik van de tomatenblokjes met water en voeg dit toe. Breng de saus aan de kook en zet vervolgens het vuur laag om de saus dan nog minimaal 1 uur zachtjes door te laten koken. Breng de saus voor serveren op smaak met peper en zout.
Heerlijk met spaghetti of tagliatelle en een beetje geraspte parmezaanse kaas. De saus is overigens ook prima in te vriezen.
Pingback: WORTELSOEP MET KERRIE EN KOKOS | etenvaneefke
Lekker heb een hele pan vol gemaakt!
Ik maak ook vaak een hele pan vol. Je kunt de saus dan heel goed in porties invriezen.
Is het niet de bedoeling dat het gehakt van tevoren gebakken wordt?