Ingrediënten:
- 400 gram tarwebloem (ik gebruikte volkorenbloem)
- 5 gram droge gist
- 180 gram melk, lauwwarm
- 1 ei, los geklopt
- 20 gram boter
- 7 gram zout
- 75 gram geraspte kaas voor in het brood
- 1 teen knoflook in kleine stukjes
- 2 uien fijngesneden
- 50 gram geraspte kaas om over het brood heen te strooien
- klein beetje ui om over het brood heen te strooien
- olie om in te vetten
- een springvorm
Doe de bloem en de gist in de kom en roer door elkaar. Voeg de melk, ei, boter, zout, kaas, knoflookstukjes en uien toe en roer goed door door elkaar. Kneed met de deeghaak in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand. Kneed het dan iets langer.
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Zorg dat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat het deeg onder een vochtige theedoek ongeveer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht er voorzichtig uit (niet kneden!). Verdeel het deeg met een mes in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in, maak er balletjes van en leg ze in een goed ingevette springvorm. De balletjes hoeven elkaar niet te raken, want in de tweede rijs groeien ze nog en zo vormen ze straks vanzelf één geheel. Strooi de overgebleven kaas en uien erover.
Dek het deeg opnieuw af en laat het nogmaals ongeveer een uur rijzen, totdat het weer het dubbele volume heeft.
Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Bak het brood onderin de oven gaar en bruin in ongeveer 35 minuten. Als het brood te bruin wordt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.
Het recept van de mosterdsoep waar we dit brood bij hebben gegeten volgt!
Leuk recept!
Denk je dat dit brood ook zou kunnen in een broodbakmachine, of heb je dat niet geprobeerd?
Natuurlijk heb je dan geen springvorm maar ik denk dat het wel zou lukken, wellicht met een aangepast balprogramma. Enig idee?
Marianne
Hoi Marianne,
Goede vraag! Ik heb zelf helemaal geen ervaring met een broodbakmachine dus ik zou het echt niet weten.
Als je het probeert, laat je me dan weten of het gelukt is? Nu ben ik wel benieuwd!
Groetjes Eefke
Het recept voor breekbrood bevat wel tarwebloem. Voor glutenvrij eten dacht ik dat tarwe uit den boze is? Welke bloem wel gebruiken ?
Dit recept is niet glutenvrij. Tarwe is inderdaad absuluut niet glutenvrij. Voor een glutenvrij brood zou je b.v. glutenvrije bloem om brood te bakken van het merk Schar kunnen gebruiken.