Rutger Bakt is het eerste boek van de eerste winnaar van Heel Holland Bakt in 2013. Uit dit kookboek gebruikte ik het recept voor ultieme brownies met hazelnoten. Nouja, met een paar kleine aanpassingen (ietsje minder suiker bijvoorbeeld). Het resultaat: de allerlekkerste brownies!
Ingrediënten
- 125 gram (spelt)bloem
- 115 gram extra pure chocola
- 225 gram boter
- 75 gram hazelnoten
- 25 gram cacaopoeder
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 250 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 170 graden. Rooster de hazelnoten in de oven in 10 minuten goudbruin. Hak of plet de hazelnoten daarna tot grove stukken.
Neem een bakvorm van ongeveer 20×20 centimeter en bekleed met bakpapier. Smelt de boter en de chocolade au bain marie en laat het als het volledig gesmolten is even vijf minuten afkoelen.
Ondertussen klop je de eieren en eidooier samen met de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer tot een luchtig gele massa. Spatel de chocolade hier voorzichtig door en meng tot één geheel. Meng er daarna ook voorzichtig de bloem en het cacaopoeder doorheen. Voeg tenslotte de hazelnoten toe.
Giet het beslag in de vorm en bak de brownies in 30 a 40 minuten gaar in de oven. Controleer na 30 minuten met een satéprikker of het gaar is.
Het is belangrijk om de brownies in de vorm eerst helemaal af te laten koelen. Pas daarna verwijder je het bakpapier en snijd je de brownies in vierkante stukken.
Vandaag gebakken, heerlijk! Die van mij had wel wat langer in de oven nodig. Kan dat?
Dat kan per oven wel iets verschillen ja. Ik controleer altijd even met een satéprikker. Als deze er schoon uit komt, dan is hij gaar!
Ziet er heerlijk uit zeg!
hoelang kun je ze bewaren??
groetjes, mellanie
Een dag of 3, daarna worden ze wel droger.