Hapjes van filodeeg. Te vullen met van alles en nog wat, zowel hartig als zoet. Doen het altijd goed op feestjes en verjaardagen. Met een stap-voor-stap uitleg inclusief foto’s laat ik je zien hoe makkelijk het is om deze mooie driehoekjes te maken. De mijne vulde ik met met een chinese roerbakmix (jaja, puur uit een zakje 😉 en kip. Geserveerd met zoetzure chilisaus is dit een lekkere snack.
Ingrediënten en benodigdheden
- Filodeeg (verkrijgbaar in de supermarkt, naast bladerdeeg in het vriesvak)
- Olie of gesmolten boter
- Kwastje
Vulling naar keuze, in mijn geval:
- Chinese roerbakmix
- 100 gram kipfilet
Ontdooi het filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bedek het deeg met een vochtige theedoek. Doe je dit niet, dan droogt het uit en gaat het filodeeg scheuren. Leg een vel filodeeg op een plank en bestrijk dit met een kwastje en wat gesmolten boter of olie.
Bak de groenten en het vlees kort aan in een koekenpan of wok.
- Als je een eerste vel filodeeg hebt ingestreken met olie of boter, snijd je het vel in drie gelijke stukken (in de lengte);
- Leg een klein beetje van de vulling bovenop het eerste vel en vouw het rechter hoekje eroverheen naar beneden;
- Klap dit vervolgens naar beneden;
- En nog een keer over het deeg naar beneden;
- En nog een keer;
- Totdat je een driehoekje overhoud.
De filodeeghapjes zijn nu klaar om afgebakken te worden in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de driehoekjes van filodeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en strijk de bovenzijden nog even goed in met wat olie of boter. Hierdoor worden ze mooi goudbruin en knapperig.
Bak de driehoekjes in ongeveer 20 minuten af.
Tot slot nog een aantal voorbeelden om de driehoekjes mee te vullen:
- een Griekse variant met feta en spinazie;
- een pittige gehaktvulling;
- een mini apfelstrudel met appel en rozijnen;
- met zalm, dille en sesamzaadjes;
- met kruidenkaas;
- ….?
- ….?
Thanks voor de uitleg, ziet niet al te moeilijk uit
Lekker bij een indische rijsttafel!
Inderdaad, wat fijn die uitleg. Met gehakt lijken ze mij ook erg lekker. Groet Lotte
Leuke frisse site….ik ga je volgen!!
Bedankt voor de leuke reacties! Laten jullie weten of het gelukt is? 🙂
Hoi Eefke, ziet er lekker uit!! Kun je dit ’s middags voorbereiden en pas later ’s avonds afbakken? Of helemaal voorbereiden en koud eten?
Ik denk dat dat wel kan. Je kunt ook de baktijd met 5 minuten verkorten en ze dan ’s avonds nog even in 5 minuten afbakken. Een beetje warm vind ik ze het lekkerst, maar koud smaken ze ook prima!
Hoi Eefke,
Hartstikke duidelijk met die foto’s zo. Even voor wat betreft afbakken. Invriezen en dan 6 minuutjes in de frituur werk ook uitstekend. Goed laten uitlekken en je hebt heerlijk knapperige hapjes.
Groet Paul
Fijn om te horen! En een goede tip!
Pingback: Een mooi klusrecept deze filoflappen oftewel brouats | Foodiemoods
Als zoete variant wil ik altijd nog een keer een chocolade/noten/pinda vulling maken.
400g noten geroosterd
400g hazelnoot
400g pure chocolade (gesmolten)
15 velletjes filo deeg
250 g roomboter gesmolten
Poedersuiker (garnering)
1 sinaasappel
Bereiding:
Om de chocoladesigaren te maken, hak je de gebrande noten grof en voeg een snufje zout toe. Smelt de chocolade boven een pan heet water (au bain marie). Voeg er de noten aan toe en rasp er de schil van een halve sinaasappel door. Meng dit door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, bekleed een
bakplaat met bakpapier.
3. Plaats de vellen filo deeg op een schone bank en dek dit af met een vochtige theedoek (dit voorkomt dat het uitdroogt). Smeer een vel deeg in met de gesmolten boter. Leg er een tweede vel op.
4. Schep 2 eetlepels chocolade vulling langs de rand, hou 3cm
vrij aan beide uiteinden. Rol het deeg over de vulling en vorm
het tot een sigaar van 1 cm dik. Lijm het deeg dicht met een beetje boter en vouw de randen dicht. Herhaal dit om
zoveel mogelijk sigaren te maken. Leg ze op de bakplaat en bak ze af op het laatste moment af zodat je ze warm kunt serveren. Bak ze 8-10 minuten of tot ze goudbruin zijn. Snij de sigaartjes in de gewenste hoeveelheid en bestrooi ze met poedersuiker.
Oeh dat klinkt ook heel goed! Bedankt voor het delen 🙂
Heb filodeeghapjes gemaakt erg lekker is ook lekker met kaas met ho ing en afmaken met sesamzaadjes