Havermout is hip. Op internet barst het van de havermoutrecepten. Van muesli tot ‘overnight oats’ (een hippe versie van de klassieke havermoutpap). Van koekjes tot muffins. Ik bakte deze havermoutmuffins met appel, rozijnen en kaneel als gezond tussendoortje voor op het werk. En ik was aangenaam verrast: ze zijn echt lekker en vullen goed! Een aanrader dus.
Waarom is havermout zo populair? In het kort een aantal voordelen op een rijtje:
- havermout verlaagt het cholesterolgehalte
- havermout geeft lang energie (koolhydraten worden langzamer opgenomen dan bv. bij brood)
- havermout is glutenvrij
- havermout bevat weinig calorieën
- havermout bevat antioxidanten
- havermout is makkelijk en snel te verwerken in allerlei gerechten!
- 175 gram havermoutvlokken (bv. AH Basics Oatmeal)
- 75 ml zonnebloemolie
- 1 ei
- 125 ml melk
- 8 gram bakpoeder
- 1 appel
- 50 gram rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- zout
- evt. naar smaak een paar noten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen in wat lauwwarm water zacht. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
Maal de havermoutvlokken heel fijn totdat er een soort meel ontstaat. Ik gebruikte hiervoor mijn staafmixer met hakmolen. Voeg toe: een snufje zout, kaneel, ei, zonnebloemolie en de melk. Klop het geheel met een mixer of garde tot een glad beslag. Meng het bakpoeder door het beslag. Voeg tenslotte de appelblokjes en de gewelde rozijnen toe.
Vul 8 muffinvormpjes voor 3/4 met het beslag en bak de muffins in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Ik plaats papieren cupcake/muffinvormpjes in een muffinblik, zodat de muffins tijdens het bakken mooi in vorm blijven. Na het bakken goed af laten koelen.
Ik vind de muffins al redelijk zoet door de appel, maar voor een extra zoete variant kun je eventueel ook twee eetlepels honing toevoegen aan het recept.
Ik heb ze vandaag gemaakt! Zijn er nog maar 3 over 🙁 Echt lekkere snack.
kan je ook olijfolie gebruiken ? nee zeker ?
Dat kan prima! Je kunt eventueel zelfs gewoon roomboter gebruiken i.p.v. zonnebloemolie. Ik gebruik vaak zonnebloemolie omdat het neutraal van smaak is.
De kinderen vonden het heerlijk maar ik vroeg me wel af of het de bedoeling is dat ze nog een beetje vochtig zijn van binnen.?
Alvast bedankt!
Dan mogen ze de volgende keer denk ik net ietsje langer in de oven, ze horen niet vochtig te zijn!
Oke, dankjewel
Ik heb een reactie gegeven over de zonnebloemolie, maar krijg geen respons.
Zie mijn reactie op jouw bericht bij mijn recept voor wortelcake! Zonnebloemolie is misschien niet zo gezond, maar zolang je het niet dagelijks in grote hoeveelheden in je eten verwerkt vind ik dat geen probleem. Maar dat is natuurlijk persoonlijk en voor iedereen anders.
Zonnebloemolie is zo slecht voor je dat je het beter weg kunt gooien. Het bevat omega 6 wat ontstekingsbevorderend is.
Wow, wat zijn deze muffins lekker!!!
Ik heb ze ook geprobeerd met (geurloze) kokosolie en (suikervrije) amandelmelk en dat werkt ook perfect 🙂
Bedankt voor de tip, klinkt goed en nog gezonder ook!
Hoi, de titel klopt niet geheel, ik zocht op zonder suiker, maar in appel en rozijnen zit toch echt suiker!!! behoorlijk wat zelfs.
Ik weet dat ze wel heel lekker zijn, maar zonder suiker (koolhydraten zijn ze zeker niet 😉 )
Vanzelfsprekend zitten er natuurlijke suikers in fruit. Het recept is echter zonder toegevoegde of geraffineerde suikers.
Pingback: Havermoutmuffins | Ruth's bakery
Ik heb vanmiddag dit recept geprobeerd en heb er nog een paar klein gesnede gedroogde abrikozen aan toegevoegd. Hoewel de smaak goed is, krijg ik de structuur niet goed. Ze waren nogal klef, ook al heb ik ze ruim een uur in de oven laten zitten, en ze vallen helemaal uit elkaar. Tips?