In mijn diepvries lag nog een restje zelfgemaakte amandelspijs van de gevulde speculaas die ik eerder deze maand maakte. Gisteren besloot ik daarom om een poging te wagen en een kerststol te bakken. Als basis voor mijn kerststol gebruikte ik een recept van Levine. Met name het filmpje op haar site is erg handig om te bekijken! Ik paste het recept een klein beetje aan door alleen rozijnen te gebruiken voor de vulling en het bloem te vervangen door speltmeel. Hierdoor is mijn kerststol een soort volkorenvariant geworden, maar wel erg lekker en zacht! En ik verving de volle melk door sojamelk, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ook werd het een enorme stol, op de foto’s is de helft al op. Een volgende keer maak ik er denk ik twee kleinere stollen van, zodat ik er één kant invriezen.
Ingrediënten
- 375 gram speltmeel
- 10 gram droge gist
- 50 gram suiker
- 160 gram (soja)melk, lauwwarm
- 1 ei van ongeveer 60 milliliter
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- 7 gram zout
- 75 gram zachte ongezouten (room)boter
- 250 gram amandelspijs + 1 losgeklopt ei
- 250 gram rozijnen
Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten in lauwwarm water. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog.
Voor het deeg doe je het meel, de gist, de suiker, zout, koek- en speculaaskruiden, het losgeklopte ei en de lauwwarme melk in een kom. Roer dit even goed door. En mix dit vervolgens in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken goed door elkaar. Laat het zo 8 minuten draaien totdat het een stevig deeg vormt. Daarna voeg je klontje voor klontje de boter toe. Het lijkt nu even alsof het deeg veel te plakkerig wordt, maar als je nog een tijdje goed blijft mixen zal het een mooi deeg worden (dat qua plakkerigheid voelt als een stukje plakband).
Na het kneden laat je het deeg 15 minuten rusten in een kom afgedekt met plastic folie. Daarna vet je het werkblad in met een beetje olie en leg je het deeg erop. Rol het deeg met een deegroller uit tot het de grootte heeft van een vel A4. Leg dan een derde van de rozijnen op het deeg en vouw de boven- en onderkant over elkaar. Hiervoor kun je het beste even dit filmpje bekijken! Herhaal dit nog twee keer voor de overige rozijnen. Vorm daarna van het deeg een bal en laat dit 60 minuten rijzen in een ingevette kom met plastic folie.
Zorg ondertussen dat je amandelspijs klaar staat. Als het spijs te hard is meng je dit met een losgeklopt ei. Mijn spijs was nog aan de zachte kant en toen maakte ik de fout om er toch nog een ei doorheen te mengen. Met als resultaat dat ik geen mooie rol van mijn spijs meer kon maken en het spijs in de stol een beetje is gaan ‘lopen’. De smaak is er natuurlijk niet minder om…
Stort het deeg opnieuw op een met olie ingevet werkblad. Rol het deeg met een deegroller uit tot een ovale lap van ongeveer twee centimeter dikte. Leg de rol met amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de bovenkant van het deeg over het amandelspijs en druk het deeg met je hand goed dicht. Draai het deeg om en leg het op een stuk bakpapier op de bakplaat.
Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat dit opnieuw 45 tot 60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Bak de stol in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goud en bruin. Ik gebruik een heteluchtoven. Na 35 minuten op 180 graden was het brood perfect.
Laat de stol na het bakken op een rooster afkoelen. Na ongeveer 10 minuten bestrijk je de kerststol met gesmolten boter en bestrooi je hem met poedersuiker.
Dat ziet er zo fantastisch heerlijk uit. Het water loopt me echt in de mond 😉
Hij is hier ook al op!