In de categorie ‘hoe maak ik zelf…’ deel ik deze keer een recept voor kruidenboter. Eigenlijk is het bijna geen recept te noemen. Het is namelijk super simpel en je kunt naar eigen smaak eindeloos variëren.
Mijn zelfgekweekte kruidenpotjes beginnen aardig te groeien. Dat was een goede reden om zelf eens met kruidenboter aan de slag te gaan. En… dit is zóveel lekkerder dan uit een pakje. Ik maak voortaan mijn kruidenboter zelf!
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- verse kruiden naar keuze (ik gebruikte bieslook, basilicum, een beetje peterselie en beetje dille)
- 1 teentje knoflook
- beetje citroensap
- peper en zout
Laat de boter op kamertemperatuur komen en spatel deze in een schaal even los. Voeg dan een geperst of in kleine stukjes gesneden teentje knoflook toe. Als je van veel knoflook houd, voeg dan gerust een teentje extra toe. Hak de kruiden fijn in een keukenmachine of met een mes. Ik vind het wel lekker als de kruiden niet helemaal fijn gemalen zijn, dus sneed ik ze met een mes. Voeg zoveel kruiden toe als je zelf lekker vind. Goed proeven dus! Breng de kruidenboter tenslotte op smaak met een paar druppels citroensap en peper en zout.
Neem een stuk huishoudfolie en verdeel de kruidenboter horizontaal. Pak dan de folie aan de onderkant en rol deze over de kruidenboter heen. Net zoals je een sushi oprolt! Vorm dit tot een mooie rol en vouw de folie aan beide uiteinden vast. Zie ook onderstaande foto. Laat de boter in de koelkast hard worden. Je kruidenboter is nu klaar voor gebruik!
Je kunt de boter trouwens ook heel goed in plakjes snijden en invriezen.
Lekker! Kan dit ook met margarine, want roomboter is eigenlijk niet zo goed hè.
Hoi Ine. Margarine is minder stevig dan roomboter dus je krijgt dan een dunnere boter. Het zal vast wel kunnen maar de smaak van margarine is natuurlijk niet te vergelijken met roomboter. Bovendien is er veel discussie over de vraag wat beter voor je is. Ja, roomboter bevat veel vetten maar is wel een natuurlijk product. Terwijl aan halvarine of margarine allerlei kunstmatige ingrediënten worden toegevoegd. Mijn mening: eet liever af en toe een beetje roomboter en geniet daarvan dan elke dag dik besmeerde boterhammen met margarine. Maar dat is natuurlijk aan ieder voor zich.
Ja, roomboter is beter voor je. Ik kreeg van m’n internist en diëtist t advies om roomboter te eten ipv margarine of halvarine,
Ik ben benieuwd hoe je erbij komt dat roomboter niet goed voor je is Ine. Roomboter heeft namelijk hele goede vette en is veel gezonder dan margarine.
Grasboter zou je ook als gezonder alternatief kunnen proberen met dit recept. Wel lekker zo maak ik mijn kruidenboter al jaren.
Het ziet er goed uit! Maak jij al je foto’s zelf trouwens? Ze zien er namelijk fantastisch uit.
Dankjewel, wat een mooi compliment! Ik maak de foto’s inderdaad zelf. Ik ben absoluut geen fotograaf maar vind het wel leuk om steeds iets nieuws te leren/proberen (net als met koken 😉
Hoi kan ik het ook gewoon eline een schaaltje in de koeling zetten met folie erover
Kan ik de kruidenboter ook in een schaaltje in de koeling zetten ?
Ja dat kan heel goed. De boter wordt dan natuurlijk wel hard en moeilijker smeerbaar.
Uhm is het dan niet smaakloos?
Nee hoor de verse kruiden zorgen juist voor heel veel smaak!
Was voor 1e Kerstdag helemaal vergeten de Kruidenboter te kopen voor bij het gourmetten. Uiteraard alle winkels dicht. Heb dus voor de 1e keer Kruidenboter gemaakt, deze van Eefke…. Heerlijk en supermakkelijk. Dankjewel.
Ja makkelijk te maken hè. Ik koop nooit kruidenboter meer tegenwoordig. En als ik geen verse kruiden in huis heb, gebruik ik gedroogde kruiden!
Hoi, kan je kruidenboter ook zonder citroen maken?
Ja, dat kan heel goed! Ik maak het ook vaak zonder als ik geen citroen in huis heb.