Het basisrecept voor een cake is heel eenvoudig en ideaal als uitgangspunt om mee te variëren. Vandaag deel ik een basis vanillecake recept om daarmee vervolgens een marmercake te maken (half vanille, half chocolade).
Ingrediënten (voor een cakevorm van +/- 22 centimeter)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram (room)boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 8 gram vanillesuiker
- zout
- 4 eetlepels cacao
- 2 eetlepels water
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om schiften te voorkomen.
Verwarm de oven op 175 graden.
Mix de boter, suiker, vanillesuiker en een snufje zout zacht en romig. Voeg voorzichtig één voor één de eieren toe en mix net zo lang tot er een glad mengsel ontstaat.
Voeg dan het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe en mix tot een glad beslag. Dit is je basis vanillecake!
Voor een marmercake verdeel je het beslag in gelijke delen over twee kommen. Meng 4 eetlepels cacao met 2 eetlepels water tot een egaal papje en voeg dit toe aan één deel van het beslag. Goed mengen.
Vet de cakevorm in met boter en bestrooi licht met bloem. Giet het vanillebeslag in de vorm. Giet het chocoladebeslag er overheen en trek met een mes een aantal lange banen in de cake. Draaiende bewegingen maken met een vork kan ook, je krijgt dan net weer een ander effect.
Bak de cake goudbruin en gaar in ongeveer 60 minuten.
Bedankt voor dit recept! Wist niet dat zo’n marmercake zo makkelijk te maken was ?
Marmercake is altijd lekker! Ik vind het altijd zo leuk dat hij er iedere keer weer anders uitziet!