Pavlova stond al héél lang op mijn to-do lijstje. Maar op de één of andere manier maak ik niet vaak desserts. Toen ik deze maand (voor de tweede keer) voor de Foodblogswap mocht rondneuzen op het blog Zoet&Verleidelijk, besloot ik me te richten op de desserts. En de chocolade-aarbei pavlova zag er zó lekker uit!
Ingrediënten (voor 4 a 6 personen)
- 4 eiwitten
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 3 eetlepels gezeefde cacoapoeder
- 1 theelepel balsamico-azijn
- 250 milliliter slagroom
- 250 gram aardbeien
- klein stukje chocolade
- eventueel een paar blaadjes munt
Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe terwijl je blijft mixen. Net zolang tot je een stevig en mooi glanzend schuim hebt.
Voeg vervolgens de cacoapoeder en balsamico-azijn toe aan het eiwitschuim en spatel dit er voorzichtig doorheen. Voor een gemarmerd effect kun je er ook voor kiezen om het niet helemaal door elkaar te mengen. Schep het schuim op de bakplaat. Ik maakte er één grote berg van, met licht opstaande randen aan de buitenkant. Je kunt ook meerdere kleine pavlova’s maken.
Zet de oventemperatuur terug naar 140 graden en bak het schuim in ongeveer 1,5 uur in de oven. De deur van de oven moet tijdens het bakken dicht blijven! Daarna zet je de ovendeur op een kier en laat je de pavlova rustig helemaal afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom stijf, eventueel met een schepje suiker. Als de pavlova is afgekoeld, vul je deze met de slagroom, aardbeien, munt en wat geraspte chocola. Deze pavlova is een heerlijk knapperig dessert van buiten, maar zacht en smeuïg van binnen!
wow Eefke, hij ziet er echt verrukkelijk uit!! Ik krijg er meteen zin in om ‘m te maken! groetjes Tessa
Hij was lekker! Ik ga zeker vaker een pavlova maken ☺
Wauw wat ziet dat er lekker uit! Ik wil hem zeker ook gaan proberen! Liefs, Laura
Zeker doen, echt een heerlijk toetje!
Deze taart is leuk voor een verjaardag. Ga hem zeker maken
als verrassing.
Als taart kan het inderdaad ook! Je zou evt. de laag eiwitschuim iets dunner kunnen maken en er twee lagen van maken voor een extra feestelijke taart!
Ik maak het ’s zomers met mascarpone gemixed met lemon curd en een beetje suiker en dan allemaal bosvruchten erop en ’s winters mascarpone met advocaat en rode vruchten. heerlijk!
Pingback: 15X LASTMINUTE INSPIRATIE VOOR HET KERSTDINER | Eten van Eefke
Pingback: 5X NAGERECHT VOOR HET KERSTDINER | Eten van Eefke