Het laatste recept dat ik voor Sinterklaas met jullie deel is dit recept voor speculaasbrokken. Liever gevulde speculaas? Dan vind je hier het recept dat ik vorig jaar plaatste. Ook een schaal vol pepernoten of borstplaat is natuurlijk zo gemaakt voor sinterklaasavond.
Ingrediënten
- 200 gram (spelt)meel
- 6 gram bakpoeder
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 80 gram koude boter in blokjes
- 6 eetlepels (soja of amandel)melk
- amandelen ter garnering
- 1 ei
Het basisrecept is hetzelfde als dat voor pepernoten, alleen met iets meer speculaaskruiden. Meng in een kom eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg er dan de boter in kleine blokjes aan toe samen met de melk. Dit kneed je vervolgens met de hand. Net zolang tot er een mooie bruine bol ontstaat. Dit kan even duren, maar het komt goed!
Laat het deeg in huishoudfolie ongeveer een half uur rusten in de koelkast. Langer mag ook, dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden. Na een half uur rol je het deeg uit tot een laag van ongeveer 1,5 centimeter dik. Leg dit op een vel bakpapier op een bakplaat. bestrijk de speculaas met een los geklutst ei en bestrooi met halve amandelen of amandelschaafsel.
Bak de speculaas in de oven in 30 a 40 minuten goudbruin en gaar. Laat het vervolgens eerst goed afkoelen voordat je de speculaasbrokken afbreekt.
Hmm speculaas! I’m a sucker for speculaas!! Echt waar, er ligt nu zo’n grote, dikke speculaas op mij te wachten bij de koffie… Can’t get enough of it. Niet goed voor de lijn, maar jouw recept ziet er alleszins wel superlekker uit x
Haha ook deze speculaas brokken waren zo weg! Hoort erbij toch op 5 december!