(SPELT) KRUIDNOTEN

sinterklaasrecept pepernoten kruidnoten

Sinds maanden deed ik weer eens mee aan de Foodblogswap, waarbij bloggers een recept van elkaars blog uitkiezen en met een twist klaarmaken. Deze keer mocht ik iets kiezen van het blog Cuisine van Sabine. Ik koos voor een simpel recept: kruidnoten (of is het pepernoten?)! Sabine dompelde de kruidnoten ook nog in de chocola. Helaas had ik dit niet in huis, maar hierdoor heb ik dus een goede reden om volgende week nog een lading te bakken!

Ingrediënten (een pot vol)

  • 200 gram (spelt)meel
  • 6 gram bakpoeder
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 80 gram koude boter in blokjes
  • 6 eetlepels (soja of amandel)melk

Ik wist niet dat het deeg voor kruidnoten zo makkelijk te maken was. Meng in een kom eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg er dan de boter in kleine blokjes aan toe samen met de melk. Dit kneed je vervolgens met de hand. Net zolang tot er een mooie bruine bol ontstaat. Dit kan even duren, maar het komt goed!

Laat het deeg in huishoudfolie ongeveer een half uur rusten in de koelkast. Langer mag ook, dat komt de smaak alleen maar ten goede.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden. Na een half uur rol je het deeg uit tot een lange dunne ‘worst’. Je kunt de worst nu in kleine plakjes snijden en dan elk plakje tot een bolletje kneden. Maak bolletjes ter grootte van een knikker en leg ze één voor één op het bakpapier. Druk ze een klein beetje plat en zorg dat er tussen de bolletjes wat ruimte overblijft.

Bak de kruidnoten in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

sinterklaasrecept pepernoten kruidnoten* Dit recept is lactosevrij te maken door de melk en boter te vervangen door een plantaardige variant. Wil je glutenvrije kruidnoten? Vervang het meel dan door 100 gram amandelmeel en 100 gram boekweitmeel.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

4 gedachten over “(SPELT) KRUIDNOTEN

  1. Zocht naar een pepernotenrecept en zo kwam ik op deze site! Ik heb ze gemaakt en ze waren heerlijk (vooral warm, alles is inmiddels al op). Groeten Imke

  2. Pingback: SPECULAASBROKKEN | Eten van Eefke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *