Tot ongeveer een jaar geleden had ik de hele sushi-hype gemist en was ik nog nooit in een sushirestaurant geweest. Inmiddels lust ik graag sushi, maar ik ben geen échte sushi-eter. Ik ben namelijk niet zo dol op de meest voorkomende sushi met rauwe vis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is sushi veel meer dan alleen rauwe vis. Daarom bedacht ik deze variant met rosbief, avocado en komkommer.
Om zelf sushi te maken heb je een aantal dingen nodig, zoals een bamboematje om de sushi op te rollen en nori vellen. Ik kocht een zogenaamde sushi-kit in de supermarkt, hier zitten de volgende benodigdheden in:
- een bamboe- of rolmatje
- 4 norivellen (goed voor 24 stukjes)
- 2 paar chopsticks (eetstokjes)
- sushirijst
- sojasaus
- rijstazijn
- wasabipasta
- gember
Ik gebruikte de helft van de ingrediënten uit deze kit om 12 stuks sushi met rosbief te maken. Hiervoor heb je verder nodig:
- halve avocado in reepjes van ongeveer 5×5 mm breed
- twee reepjes komkommer 5×5 mm breed
- plakjes rosbief
De sushi die ik maakte heet officieel een Uramaki Sushi. Dit is een ‘inside-out’ sushi die zo is opgerold, dat de rijst aan de buitenkant zit.
Begin met het koken van de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst klaar is, meng je dit met de rijstazijn en laat je het afkoelen.
Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie en leg hier een norivel op. Bedek dit norivel met een laagje rijst en laat aan de onder- en bovenkant ongeveer 1 cm onbedekt. Dit is straks nodig om de rol goed dicht te krijgen.
Draai het norivel om zodat de rijst op het huishoudfolie ligt. Leg nu de avocado en komkommer in het midden van het norivel. Rol de sushi vervolgens dicht met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel in vorm met het bamboematje. Druk zachtjes aan.
Herhaal dit voor een tweede rol.
Tot slot ‘bekleed’ je de rollen rondom met plakjes rosbief en snijd je elke rol met een scherp mes in zes gelijke stukjes.
Wat een goed idee! Ik ben ook geen sushi met vis-fan 😉
Leuk leuk! En ziet er ook nog eens super uit!!
Groetjes Es
Ziet er heerlijk uit allemaal Eefke, mooie blog! Liefs Diane
Bedankt voor jullie reacties! Binnenkort plaats ik nog een sushi-recept, maar dan met tonijn uit blik.
Pingback: SUSHI DEEL II (MET TONIJN UIT BLIK) | EtenvanEefke