ZUURKOOLTAART

zuurkooltaart

Het eerste recept! Deze zuurkooltaart staat op de voorpagina van de Delicious van 01/2013. Een lekkere hartige taart waar je eindeloos mee kunt variëren. Ik voegde stukjes appel en spek toe voor een frisse taart met een bite. Daarnaast gebruikte ik in plaats van bladerdeeg hartige taartdeeg (dit vind je in het vriesvak naast de bladerdeeg). Hartige taartdeeg is veel minder vet dan bladerdeeg!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 plakjes hartige taart deeg
  • bloem
  • 400 gram uitgelekte zuurkool
  • 3 middelgrote vastkokende aardappels
  • 4 eieren,  plus een eidooier
  • 150 gram oude geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 150 ml halfvolle melk
  • 150 ml slagroom
  • 15 gram gesneden bieslook (vers óf gedroogd)
  • 1 appel in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram spek (ham kan ook)

Ontdooi het deeg. Verwarm de oven voor op 190°C graden.

Schaaf of snijd de aardappels in dunne plakjes, snipper de ui, pers het teentje knoflook. De aardappel behouden in de taart een behoorlijke bite. Ik zou ze daarom de volgende keer van tevoren even kort voorkoken.

Plak de plakjes deeg aan elkaar zodat er een groot vierkant ontstaat. Plak de randjes vast met water. Leg het vierkant op een dun met bloem bestrooid werkvlak en rol het deeg groter dan de vorm uit. Ik gebruikte een springvorm van 25 cm. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.

Bekleed de vorm met het deeg, laat extra deeg over de rand van de bakvorm hangen. Op de bodem strooide ik een beetje paneermeel (dat neemt straks het vocht van het mengsel goed op).

Doe de zuurkool in een zeef en druk het vocht er heel goed uit. Haal de zuurkool los met een vork en meng de ingrediënten (behalve de aardappel en eidooier) in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Ik hield een klein beetje van de kaas achter om over de taart te strooien.

Schep de helft van het mengsel in de vorm en verdeel er de plakjes aardappel over. Strooi hierover de appelblokjes. Schep de rest van het mengsel hierover heen en rol het overhangende deeg terug. Leg het spek op de taart en bestrooi met een klein beetje overgebleven kaas. Bestrijk de randjes met de losgeklopte eierdooier. Bak de taart 65 tot 70 minuten in het midden van de oven tot hij gaar, goudbruin en stevig is. Dek de taart eventueel na 55 minuten af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.

Strooi voor het serveren de bieslook over de taart.

Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *